Navipedia

Agenția Spațială Europeană (ESA) anunță lansarea wiki-ului Navipedia („The reference for Global Navigation Satellite Systems”), care se dorește a fi o sursă de informare și educație despre sistemele de navigație. Momentan în versiunea beta, Navipedia conține peste 400 de articole despre principiile sistemelor de navigație, modul de funcționare al receptoarelor, sistemele GNSS care funcționează în mod curent sau sunt planificate pentru viitor și alte informații conexe, scrise și editate de experți în domeniu.

Guenter Hein, șef al Galileo Operations and Evolution, a declarat că „informațiile despre sistemele GNSS de pe internet sunt împrăștiate și nu întotdeauna corecte din punct de vedere tehnic. De asemenea, am observat că multe cărți despre GNSS au devenit, foarte repede, învechite. Așadar, considerând natura extrem de dinamică a lumii GNSS actuale, am decis că existența unui (unei) wiki GNSS cu punct de intrare singular ar putea fi extrem de benefică pentru întreaga comunitate.”

Versiunea inițială a Navipedia a fost constituită cu ajutorul contribuțiilor experților GNSS de la GMV și ale mai multor universități europene, în principal Universitat Politècnica de Catalunya, și ale experților ESA în acest domeniu.

Aici găsim o listă de acromine (mă gândesc să introduc și eu una, pe lângă Glosar), definiția acurateței și multe articole împărțite în patru categorii:

 • Sisteme de navigație satelitare globale
 • Sisteme satelitare de augmentare
 • Sisteme de navigație satelitare regionale, și
 • Fundamente, receptoare și aplicații.

Din păcate, aflându-se în faza beta, este posibil să nu găsiți ceea ce cautați.

____________________________________________________________

În altă ordine de idei, s-a lansat în România, platforma e-learning, Geodesy-Instruct, un parteneriat între Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti – Facultatea de Geodezie, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea „Politehnica” Timişoara, Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Compania SIVECO România și cofinanțat prin POSDRU (nu le dau link că nu merită).

Deși pe site-ul oficial putem citi că lansarea a fost făcută în toamna anului 2010, acesta este lipsit de conținut, majoritatea paginilor afișând mesajul „Conţinutul acestei pagini urmează a fi afişat” (inclusiv la Contact, dubioasă treabă).

Să sperăm că nu este o altă deturnare de bani europeni. Nu vreau să speculez sau să acuz dar, dacă după un an și jumătate profesorii a patru universități nu publică nimic pe un portal educațional, unde s-au dus banii?

Să le urăm succes și să le facem trafic.

Reclame

3 gânduri despre „Navipedia

 1. Pot sa-ti confirm eu ca Geodesy-Instruct e o deturnare de fonduri europene. Se fac anchete acum cu toate proiectele POSDRU.
  Proiectul a costat 2 mil de euro si pana la lansare se cumparasera calculatoare si echipamente pentru 4 sali(una pe facultate) si a fost facut un sait de catre SIVECO in drupal, plus o instalare a AEL-ului.
  Cand e vorba de SIVECO nu-ti mai fa sperante ca nu e vorba de frauda. Cand a fost implementat AEL in scoli, SIVECO era jucaria lui Nastase, apoi a devenit a lu Udrea prin POSDRU.

  Am participat la lansare, am pus si niste intrebari legate de costuri, nu mi s-a raspuns, inregistrarea e pe net.

Dă-te cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s