Personalități din geodezie – Episodul 2 – Molodenski

Mikhail Sergeevich Molodenski (1909 – 1991)

A fost o personalitate legendară, nu numai din cauza realizărilor lui științifice – este, probabil, singurul geodez care ar fi meritat un premiul Nobel – ci, de asemenea, pentru că a trăit o viată de ascet la care doar un cerc foarte mic de prieteni devotați au avut acces.

Geodez proeminent și geofizician, câștigător a două Premii de Stat și a Premiului Lenin, M. S. Molodenski a murit pe 12 noiembrie 1991, la vârsta de 82 de ani. El a intrat în istoria științei ca un reformator al teoriei figurii Pământului, de asemena, studiul rotației și oscilațiilor Pământului este asociat cu numele lui M. S. Molodenski.

M. S. Molodenski sa născut pe 15 iunie 1909, în micul orașul Epiphan,
provincia Tula, în familia unui preot – Sergey Mikhailovich Molodenski – cu șase copii (Nikolai, Maria, Sergey, Vladimir, Mikhail și Elena).

În 1923, Mikhail, în vârstă de 14 ani, absolvise 7 ani de școală primară și se mutase la familia unchiului său doctor Mikhail Mikhailovich Tatevsky în Tula unde studia la școala de căi ferate. După absolvirea acesteia a practicat contabilitatea în industria forestieră la Yasnaya Poliana timp de un an. (n. A. Deja nu mai înțeleg nimic! Era CFDP-ist? Contabil? Pădurar? Și abia am început).

Omul strânge niște bani și pleacă la fratele cel mai mare la Leningrad. Aici trece examenul de admitere de la Institutul Pedagogic Hertsen dar, pentru un fiu de preot, drumul spre educația superioară era interzis (n. A. Deh! Comuniștii ăștia!). Părea capătul drumului pentru tânărul Mikhail Sergeevich dar reușește să fenteze birocrația intrând ca student străin la Departamentul de Astronomie. Decanatul nu a fost prea fericit cu situația aceasta și nu-i permite lui Molodenski acces în cămin, ba chiar încearcă să limiteze accesul acestuia în laboratoare. Băiatul se descurcă pe la niște rude de-ale mamei până termină facultatea.

Întorcându-se într-o seara în camera sa de cămin Alexandra Mikhailovna Mameshina îl găsește pe acesta în patul său cu o pneumonie acută (n. A. Dacă-l găsea cu vreo gagică era vai de mama lui) pe care o căpătase în timp ce determina coeficienții de temperatură ai pendulelor împreună cu L. V. Sorokin (alt nebun). Molodenski se însănătoșește în patul din căminul de fete al viitoarei soții, studentă la Institutul Astronomic de Stat din Moscova.

A absolvit Departamentul Astronomic al Facultății de Mecanică și Matematică a Universității de Stat din Moscova în 1931 și a fost încadrat ca cercetător și lector.

Până să ajungă el student rușii terminaseră cercetarea Anomaliei Magnetice Kursk, Krasovski proiectase viitoarea rețea astronomo-geodezică și, în Olanda, Vening Meinesz obținuse formula calculului componentelor deviației verticalei. Și când te gândeai că se inventase deja totul se trezește și Molodenski!

Câțiva ani a lucrat cu academicianul V. G. Fesenkov, până când a fost invitat la Institutul Central de Cercetare în Geodezie, Aerofotogrammetrie și Cartografie (TsNIIGAiK – Tsentral’nyi Nauchno-Issledovatel’skii Institut Geodezii, Aerofots’emki i Kartografii) de către, atenție, F. N. Krasovski. Aici a început să lucreze la teoria pendulului (denumirea e mai complicată dar nu știu să o traduc…) și teoria figurii neregulate a Pământului.

În 1932 se căsătorește cu Alexandra Mikhailovna și locuiesc într-o cameră de hotel în Leningrad platită de institut. Au avut îmreună 4 copii, două fete și doi băieți.

În 1946 câștigă primul Premiu de Stat pentru lucrarea „Probleme de baza ale gravimetriei geodezice” în care enunță teoria altitudinii normale iar în 1951 îl primește pe al doilea (împreuna cu asociații și colegii) pentru crearea gravimetrului GKA.

O lungă perioadă face cercetări teoretice cu privire la figura Pământului, măsurării gravitației pe teritoriul URSS, introducerea problemelor nutației și precesiei în sistemele de referință terestre, scriind numeroasa monoloage.

În 1970 îmbunătățește teoria figurii Pământului introducând forțele Coriolis (n. A. sigur ați învățat despre ele – în emisfera nordică, un râu care curge spre est erodează mai mult malul drept… sigur ați auzit) în ecuații pentru a ține cont de rotația sistemului de coordonate asociat Pământului (habar n-aveam că apa se scurge altfel în emisfera sudică) iar în 1989 descrie teoria modernizată a oscilațiilor Pământului, acesta fiind ultimul său monograf înainte de moartea sa în 1992.

Contribuția teoremei lui Molodenski în GNSS

Teorema lui Molodenski constă în abordarea problemei. Se remarcă importanța suprafeței fizice a Pământului S care astăzi poate fi direct determinată folosind metode GNSS (GPS, GLONASS). Acest lucru permite utilizarea metodei lui Molodenski pentru determinarea potențialului W, înlocuind astfel nivelmentul clasic.

Plecând de la premisa că vectorul gravitații g pe S este definit ca o funcție de variabile S și W și că S este cunoscut datorită GNSS obținem o metodă revoluționară de înlocuire a unei metode dificile și laborioasă de determinare a altitudinii cu o tehnică modernă.

Cercetările lui Molodenski în teoria rotației unui Pământ în deformare, oscilațiile sale, teoria figurii și a câmpului gravității au adus contribuții inestimabile în evoluția științelor fundamentale ale Pământului.


Contribuții aduse:

 • Teorema pendulului dublu
 • Îmbunătățirea metodei astronomice de determinare a altitudinii prin introducerea noțiunilor din gravimetria geodezică
 • Îmbunătățirea metodelor de reducere a gravității
 • Realizarea și compensarea nivelmentului astronomo-gravimetric de-a lungul paralelelor de 51° și 55° de la meridianul 30° până la meridianul 56°
 • Construcția de gravimetre
 • Teoria câmpului gravitațional extern și a suprafeței Pământului
 • Problema Molodenski și seria Molodenski
 • Cvasigeoidul
 • O nouă metodă de rezolvare a problemei geodezice
 • Deducerea formulei Stokes cu o eroare relativă îmbunătățită
 • Studiul nutației și a mareelor terestre
 • Inițiatorul proiectului de determinare aero-gravimetrică a potențialului gravității oceanului Arctic și al continentului Antarctic
 • Crearea unei noi discipline, geodinamica
Reclame

Dă-te cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s